What do you do, if you are an employer and simply can't get the people you need to do the job that needs to be done? The lack of suitable labour in Sweden is now forcing more and more public as well as private employers into "alternative recruitment methods".
The hospitals are finding it increasingly difficult to recruit. Foto: Claudio Bresciani/TT

Akutvård dröjde tre timmar – äldre kvinna dog

0:31 min

En kvinna i 80-årsåldern kom in till Blekingesjukhuset med en akut hjärtinfarkt. Där tvingades hon vänta, och vänta. Hon avled efter att inte fått den vård hon behövde.

Först en timme efter att hon kommit till akuten blev kvinnans läge kontrollerat av en läkare. Men då av en vikarierande underläkare som inte var legitimerad och inte hade befogenhet att arbeta självständigt.

Läget försämras
"Vid ankomst till akuten blev mamma sämre, hon fick tilltagande andningssvårigheter, tryck över bröstet och dödsångest" skriver kvinnans dotter i anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Det dröjde flera timmar innan den äldre kvinnan fick sitt EKG kontrollerat och det kunde konstateras att hon led av en hjärtinfarkt.

Avled
Delvis på grund av den långa väntan avled senare kvinnan och Blekingesjukhuset får nu kritik av IVO. Dels för att kvinnan inte fått den vård hon hade rätt till, och dels för att den läkare som tittade till henne inte hade legitimitet.

"Ingen ska behöva se sin mamma lida av dödsångest i flera timmar utan att bli omhändertagen. Ingen ska behöva inkomma med klassiska symtom för hjärtinfarkt som tryck över bröst, illamående och andningsbesvär utan att bli undersökt och behandlad," avslutar kvinnans dotter sin anmälan till IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista