Sara Paborn
Sara Paborn. Foto: Samuel Unéus.
BLEKINGAR I VÄRLDEN

Vill dricka livet i djupa klunkar

15 min

Författaren Sara Paborn från Sölvesborg slog igenom stort år 2009 med sin hyllade roman ”Släktfeber” som blev så uppmärksammad att hon till och med blev inbjuden som sommarpratare i P1 det året.

Efter många år inom reklamvärlden kände Sara, som då fått sitt andra barn, att hon ville ägna sig åt att skriva eget:

–Det stod andligt klart för mig och jag hade helt enkelt inget val, berättar hon över en kopp kaffe i köket hemma på Mälarhöjden i Stockholm.

Poesi på G
Ytterligare tre romaner har det blivit men också en poesisamling både i bokform och som app, Poesi på G, med uppläsare som Lill Lindfors och Johannes Brost men också kanske oväntat Carolina Klüft.

– Ja, jag ville både med hjälp av appen i sig och olika personligheter som tolkare av mina nå människor som kanske egentligen inte är så intresserade av litteratur.

Film av senaste romanen
Sara är idag etablerad författare, med flera romaner och nya bokprojekt på gång.

Sölvesborgstjejen berättar att hon även hoppas på att den senaste romanen ”Blybröllop” ska bli film. Hon har helt nyligen nått den tyska publiken genom just den boken. 

Viktigt att vara en bra förälder
Trots en späckad kalender så prioriterar Sara Paborn ändå familjen, och hon är mamma till två barn och matte till en hundvalp:

– Egentligen är det gott och väl att skriv en roman, det verkligt svåra är att få det att fungera som mamma och känna sig tillräcklig, menar Sara, som tycker det är viktigt att vara en bra förälder och inte bara en bra konstnär.

Med Sölvesborg i hjärtat
Sara Paborn berättar varmt om sitt Blekinge och framför allt då hemstaden Sölvesborg, som fått vara inspiration till platser och miljöer i hennes romaner:

– Jag fantiserar ibland hur det skulle vara att återkomma, och då kanske ha en bokhandel och ett litet café. Jo, jag tittar regelbundet på Hemnet, och får jag någon gång pengar så det räcker kommer jag definitivt att köpa ett litet hus där nere.

Även om Sara idag så ofta det är möjligt åker hem till Sölvesborg så ville hon annat som ung och längtade bort.

Vad skulle du gett dig själv som 17-åring för råd?

 – Jag vet faktiskt inte. Jag har gått på många nitar i livet men det är nitar jag kanske inte vill ha ogjorda för jag vill dricka livet i djupa klunkar, säger Sara och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista