Jan Lundgren
Jan Lundgren. Foto: Christer Åkerlund.
BLEKINGAR I VÄRLDEN

Konsten att bygga musikaliska broar

14 min

Jan Lundgren har under snart tjugofem års musicerande som yrke hunnit få många titlar på visitkortet.

Vad sägs om jazzpianist, kompositör, musikproducent, lektor vid Malmö musikhögskola, konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz och Jazzhus  Montmartre i Köpenhamn?

– Jag är dessutom förlovad, säger Jan Lundgren och skrattar. Och amatörtennisspelare ...

Tänjer på gränserna
Jan har blivit jazzen trogen även om han vill tänja på gränserna för vad jazz är och med den försöka öppna för möten mellan olika musikstilar. Eller broar, som han själv uttrycker det.

Att denne musiker framträtt med artister som Timbuktu och Jaques Werup förvånar nog ingen. Ändå var det faktiskt mer av en tillfällighet som gjorde att Jan Lundgren skulle välja jazzens bana.

Han såg framför sig en bana som klassisk pianist men ödet ville annorlunda och han fick genom en pianolärare för första gången i sitt liv möta jazzen och då genom pianisten Oscar Petersons skiva ”Night Train”:

Fyrtiotal skivor
– Det blev kärlek vid första ”öronkastet”, konstaterar han med ett varmt leende. Sedan den egna skivdebuten år 1994 har det blivit ett fyrtiotal skivor och över hundra egna kompositioner.

Han har dessutom medverkat i åtskilliga andra sammanhang och denne mångfaldigt prisbelönte Ronnebykille har samarbetat med både en mängd av Sveriges främsta artister och flera av de större utländska inom jazzen både på scen och skiva.

Blekinge är alltid Blekinge
Vi träffade Jan Lundgren i köket till hans övernattningslägenhet i Stockholm, där han precis höll på att packa för att fira julen hemma i Skåne. Skåne?

Jo, det är där Jan bor idag – men Blekinge är ändå Blekinge, och trots en späckad kalender så besöker han så ofta han kan sin pappa i Ronneby.

– Ja, det är att komma ”hem–hem” trots att det är trettiotvå år sedan jag flyttade ifrån länet.

Vad betyder Blekinge för dig?

– Ronneby var en snäll plats att växa upp på. Som liten trodde jag allt var möjligt och vågade följa min passion att bli musiker. Kanske hade det inte varit lika lätt i en betydligt mera krass stad, som Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista