VALET 2018

Förra valets förlorare riskerar att petas igen

3:26 min

Förra gången föll han på mållinjen. Men inför höstens val låg vägen till riksdagen öppen för Richard Pelle Vidén (S). Nu ser det dock plötsligt mycket svårare ut.

Det började med Sölvesborgs kommunalråd Helene Björklund. Och fortsatte i förra veckan med Malin Norfall, som är oppositionsledare i Ronneby.

På kort tid har två av länets mest färgstarka socialdemokrater sagt att de planerar att lämna lokalpolitiken för att försöka ta sig in i riksdagen.

Jag har inte definierat vilka uppdrag jag vill ha utan tar de uppdrag som partiet vill att jag ska ha.

Tar de uppdrag han får
För partikamraten Richard Pelle Vidén från Olofström som i förra valet föll på mållinjen i kampen om en riksdagsplats borde det vara dåliga nyheter. Men han väljer att inte se det så.

– Jag har inte definierat vilka uppdrag jag vill ha utan tar de uppdrag som partiet vill att jag ska ha, säger han. 

I förra valet stod Richard Pelle Vidén på tredje plats på socialdemokraternas riksdagslista. Och eftersom socialdemokraterna fick just tre mandat hade det räckt för att väljas in. 

Kryssade sig förbi
Men Magnus Manhammar från Karlskrona lyckades med hjälp av personvalskampanj kryssa sig förbi. Så Richard Pelle Vidén blev kvar i Olofström.

Förutom Magnus Manhammar representeras socialdemokraterna i Blekinge av Suzanne Svensson från Karlshamn och Peter Jeppsson från Sölvesborg i riksdagen.

Representerar industriarbetare
Och efter att Peter Jeppsson i november meddelade att han inte ställer upp för omval låg vägen åter öppen för Richard Pelle Vidén, som inom partiet anses representera industriarbetarna i västra Blekinge.

Nu väntar istället, med stor sannolikhet en strid om riksdagsplatserna. Men Richard Pelle Vidén kommer inte att jaga personröster.

– Genom våra nomineringsprocesser talar medlemmarna om hur man vill att listorna ska se ut och det tycker jag är fullt tillräckligt, säger han.