Snäckebacksskolans gamla byggnad och en del av skolgården en gråmulen höstsdag. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Organisation med scientologer föreläste för högstadieelever i Blekinge

4:16 min

Högstadieskolor i Ronneby och Karlskrona har bjudit in föreläsare med kopplingar till scientologikyrkan. Nu avbokas framtida föreläsningar.

Föreläsningarna, som handlar om drogmissbruk, har getts av en organisationen som går under namnet droginformation.

Bakom det namnet står Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, som har beskrivits som en av Scientologikyrkans frontorganisationer. 

Jag blir förvånad och irriterad

Senast i december 2017 fakturerades Snäckebacksskolan i Ronneby för en föreläsning och de har även besökt skolor i Karlskrona. När Rickard Andersson, rektor på Snäckebacksskolan, blir informerad om organisationens kopplingar till scientologin blir han förvånad.

– Jag blir även irriterad över att man inte är ärlig med var man kommer ifrån. 

Omfattande kritik
Organisationen har länge omgetts av kritik, både för kopplingen till scientologikyrkan och för föreläsningarna sagts vara ovetenskapliga.

– Jag tycker inte man ska ljuga för ungdomar, och man ska inte släppa in religiösa sekter i skolor utan att i så fall vara väldigt öppen med det, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö Universitet. 

Han har tidigare hjälpt Svenska Dagbladet att granska organisationens föreläsningar, och menade då att de innehöll faktafel. 

– Det handlar om förenklingar och felaktigheter som scientologikyrkan har drivit i decennier. 

Slår ifrån sig kritiken
När P4 Blekinge når organisationen så svarar de bara över mail, och skriver att de är en opolitisk och icke-religiös organisation. 

Vi har arbetat i 25 år och har väldigt bra resultat.

De slår även i från sig kritiken om att föreläsningarna skulle vara ovetenskapliga, och hänvisar till det grundmaterial som organisationens arbete utgår från. 

Avbokar föreläsningar
På Snäckebackskolan var organisationen även inbokad för en föreläsning under våren. Efter att P4 Blekinge uppmärksammat skolan om organisationens kopplingar till scientologin så avbokas föreläsningen. 

– De kommer inte komma tillbaka hit, säger Rickard Andersson, rektor på Snäckebacksskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista