Översvämning
1 av 2
Foto: Frivilliga Flygkåren
Översvämning
2 av 2
Foto: Frivilliga Flygkåren

Blekinge begär hjälp från MSB

0:26 min

Det råder klass 1-varning för totalt fem åar i Blekinge och många vattensamlingar är onormalt fyllda. Nu begär tre län hjälp av myndigheterna, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Vattennivåerna är onormalt höga och nu har Blekinge län tillsamans med Kronoberg och Skåne län begärt förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Myndighetens lager av barriärer flyttas närmare områden med höga vattenflöden för att kunna förhindra om det finns risk för översvämmning av vägar järnvägar och sjukhus.

– Det kan handla om att det inte rinner in vatten på en väg, eller på ett sjukhus eller en järnvägsövergång. Men det skulle kunna vara så att de även används för att skydda privat bebyggelse, säger Malin Lind Mattson, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Blekinge, till SVT.

I dagsläget har SMHI utfärdat Klass 1-varningar för vattennivån i Bräkneån, Ronnebyån, Mieån, Mörrumsån och Skräbeån och kulmen väntas under helgen eller i början av vecka två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista