Sofias falukorvssemlor.
1 av 6
Sofias falukorvssemlor. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Sofia Westergren bakade P4 Västmanlands idé om en falukorvssemla.
2 av 6
Falukorvssemlan med mandelmassa mellan skivorna, hallonsylt som "ketchup" och mos av grädde och vaniljkräm. "Svartpepparen" på moset är kardemumma. Foto: Sofia Westergren/Strömsholms marketenteri.
Sofia Westergren bakar falukorvssemlan.
3 av 6
Sofia Westergren bakar falukorvssemlan.
Garnering av falukorvssemlan.
4 av 6
Garnering av falukorvssemlan. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.
Sofia Westergren Larsen fixar falukorvssemlor.
5 av 6
Sofia Westergren Larsen spritsar falukorvssemlorna. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Skuren falukorv som ska bli falukorvssemla.
6 av 6
Falukorven förbereds. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Så här gör du falukorvssemlan

0:52 min

Det är inte svårt att baka den själv, säger bagaren Sofia Westergren Larsen. 

Se och hör hur du gör din egen falukorvssemla.

Sofia Westergren Larsen gör bullen av vanlig vetedeg som färgas med några droppar röd karamellfärg för att degen ska bli rosa. Vetedegen bakas ut till en falukorvsliknande rulle som Sofia klipper upp i ändarna för att den ska se ut som en autentisk falukorv.

Degen Sofia använder väger 300 g, och när man bakar ut den ska den vara ungefär hälften så tjock som en riktig falukorv.

Korven/bullen bakas 7-8 minuter i 250 grader varm ugn. När bullen svalnat snittar man den och lägger en skiva mandelmassa mellan varje skiva.

Vaniljkräm och grädde blandad med ett par droppar gul karamellfärg spritsas ut som "potatismos". Garnera med spritsad hallonsylt ("ketchup"), mynta ("persilja") och kardemumma ("svartpeppar").

Smaklig spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista