Sofias falukorvssemlor.
1 av 3
Sofias falukorvssemlor. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Skuren falukorv som ska bli falukorvssemla.
2 av 3
Falukorven förbereds. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Sofia Westergren bakade P4 Västmanlands idé om en falukorvssemla.
3 av 3
Falukorvssemlan med mandelmassa mellan skivorna, hallonsylt som "ketchup" och mos av grädde och vaniljkräm. "Svartpepparen" på moset är kardemumma. Foto: Sofia Westergren/Strömsholms marketenteri.

P4 uppfinner: falukorvssemlan

2:37 min

Tidigare har bagare runt om Sverige väckt uppståndelse med bland annat varmkorvssemlan, semmel-wrapen och nachos-semlan. Nu kommer nästa traditionsbrytande påhitt.

Från början åt man bara semlor en dag på hela året. Antingen blåmåndagen eller fettisdagen. En av tre dagar då man skulle bunkra upp innan den 40 dagar långa fastan innan påsken.

Enligt den från början katolska traditionen skulle människor påminnas om allt syndigt som de bör undvika under fastan.

I dag förekommer den syndiga bullen allt tidigare på året och i allt fler olika former. Den senaste i raden kan vara "falukorvssemlan"

P4 Västmanland i Västerås har fått hjälp av bagaren Sofia Westergren att skapa det förvirrande bakverket, som ser precis ut som en falukorv med potatismos och ketchup, men antagligen smakar lite sötare.

Om något bageri i Blekinge kommer att sälja den spektakulära semlan återstår att se. I år infaller fettisdagen den 13 februari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista