Gymnasieelever.
1 av 3
De flesta elever på Knut Hahnsskolan verkar uppskatta den höjda säkerheten på skolan. Foto: Katarina Helmerson/Sveriges Radio.
Man.
2 av 3
"Det som saknades var ett helhetsgrepp", säger skolområdeschefen Ronny Mattsson. Foto: Katarina Helmersson/Sveriges Radio.
Byggnad.
3 av 3
Knut Hahnsskolan i Ronneby - där det nu krävs passerkort för att komma in. Foto: Katarina Helmerson/Sveriges Radio.

Kameror och passerkort har gjort Knut Hahn lugnare

Ronny Matsson: Det var som i en film
9:45 min

Det har blivit lugnare på Knut Hahn efter att passerkort och kameraövervakning infördes.

Efter att det varit stökigt och spänt under en längre tid med flera incidenter - bland annat ett stort bråk med över 100 elever inblandade i december 2016 infördes de här säkerhetsåtgärderna.

Brandlarm varje nationellt prov
En av eleverna som uppskattar det är Heran Karim som läser på naturvetenskapligt program. Under en period utlöstes brandlarmet varenda gång det var nationellt prov, men sådant händer inte längre, säger hon.

– Vi hade lite många brandalarm som gick, så vi fick gå ut och lektioner blev avbrutna. Vi har minskat på det. På något sätt känns det som att det är ett tecken på att det har blivit lugnare, säger Heran Karim.

Medvetenhet om kameror
Enligt skolledningen kan det här vara en av flera konsekvenser av kameraövervakningen, att det finns en medvetenhet om att det man gör kan filmas.

Att inga andra än skolans elever kan komma in i skolan har också gjort det lugnare, anser såväl skolans personal som många elever.

Samsyn viktigast
Men skolområdeschefen Ronny Mattsson menar att det viktigaste i arbetet är samsynen mellan kommunens ledning, skolledningen, elevkåren, lärarna och fackliga representanter.

– Att vi har bestämt oss för att vi ska ha en skola som bygger på trygghet och studiero. Och där man lär sig mycket och där eleverna vill gå  - och vi vill arbeta. Det genomsyrar allt vi gör, säger Ronny Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".