Vaccinspruta och arm
Alla vet inte vad de har vaccinerats mot. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots många vaccinerade - politiker vill kartlägga dagisbarn

2:58 min

Ronnebys två-åringar är de bäst vaccinerade mot mässling i hela länet - och ligger rejält över riksnivån. Ändå vill Tim Svanberg (C) kartlägga alla barn som går på förskolan i Ronneby.

Är det så att barn på förskolan i Ronneby riskerar att smittas av mässling för att de är dåligt vaccinerade? I så fall är det oacceptabelt och därför tänker Tim Svanberg lyfta frågan om en kartläggning i utbildningsnämnden där han sitter som förste vice ordförande. Han vill att kommunen ska ta reda på hur väl vaccinerade barnen är i varje förskola i Ronneby.

– Jag vill helt enkelt se om det här kan hända i Ronneby och i Blekinge. Det är möjligt att den här kartläggningen visar att det inte är något problem här och i så fall så är det ju jättebra, säger han.

Men den statistiken finns redan - åtminstone delvis. Folkhälsoinstitutet rapporterar varje år hur stor andel av kommunernas tvååringar som har fått sin första spruta. I den senaste statistiken hamnade Blekinge på tredje plats i landet över antalet vaccinerade tvååringar.

I Ronneby var 98,2 procent av tvååringarna vaccinerade mot mässling i den senaste mätningen från 2016. Det är en och en halv procentenhet högre än riket i stort. Men trots de höga siffrorna så vill Tim Svanberg att vaccinationsgraden kartläggs även på förskolenivå.

Enligt barnhälsovårdsöverläkare Hans Edenwall, finns det siffror även nedbrutet på vårdcentralsnivå. Men landstinget har så här långt inte sett att det finns bostadsområden i länet där vaccinationsgraden är lägre än i andra.

Det är vårdcentralerna som rapporterar in hur väl tvååringarna är vaccinerade mot mässling till Folkhälsomyndigheten. 

Tvååringar vaccinerade mot mässling

Ronneby: 98,2

Karlskrona: 97,9

Sölvesborg: 97,5

Karlshamn: 97,4

Olofström: 96,3

Riket: 96,7

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Fotnot: Siffrorna visar hur många procent av kommunernas tvååringar som var vaccinerade mot mässling år 2016. Siffrorna rapporteras in av vårdcentralerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista