En porträttbild på helene andersson.
Heléne Anderson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
BLEKINGAR I VÄRLDEN

Konstnär med näsa för falsk konst

11 min

Hennes Blekingeskål är kanske bekant, eller de verklighetstrogna väskorna som vid närmare påseende visar sig vara tillverkade helt i keramik.

Fast det var inte den egna konsten som gjorde att Heléne Anderson fick så stor uppmärksamhet som värd för Sommar i P1. Snarare var det hur hon som kriminalinspektör jobbade med att spåra falsk konst.
 
Märklig mix
Heléne Anderson arbetade som assistent åt flera av samtidens stora svenska formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik och när fabriken lades ned utbildade hon sig till polis.

– Den lite märkliga mixen av att vara både polis och konstnär har fungerat bra, och många av mina bästa utredningar har jag nog till och med löst vid drejskivan, berättar hon.

Kultur som redskap
Inom polisen har Heléne Anderson inte bara arbetat med förfalskningar, utan också i projekt där konst och kultur använts som redskap för att ändra attityder inom poliskåren.

– Med hjälp av konst kan du säga det du normalt inte säger, det du vill säga fast du kanske inte vågar. Då väcker man tankar som förhoppningsvis landar i att något blir bättre eller förändrat, menar hon.

40 år som polis
Efter närmare 40 år som polis och konstnär valde Heléne Anderson att satsa på konsten fullt ut och en stor del av skapandet sker i ateljén på Hasslö.

Blekinge är en viktig plats för henne och just nu skapar hon väggfasta skulpturer med inspiration av skärgårdens klippor.

– Det är det vackraste landskap jag vet, med sina fint slipade klippor och gnistrande vatten, säger hon.

Läs fler delar i vår serie Blekingar i världen här nedan: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista