Södra Cells fabrik i Mörrum. Foto: Ola Åkerborn
1 av 2
Södra Cells fabrik i Mörrum. Foto: Ola Åkerborn
Kjell Andersson vice ordförande i Swedish Coast and Sea Center, SCSC.
2 av 2
Kjell Andersson vice ordförande i Swedish Coast and Sea Center, SCSC. Foto: Privat

Giftiga cyanobakterier funna på Södra Cells utsläppsrör

3:16 min

Organisationen Swedish Coast and Sea Center har vid dykningar hittat giftiga cyanobakterier och svavelväte utanför Södra Cell i Mörrum.

Den ideella organisationen som har till syfte att uppmärksamma miljöförstöringen i Östersjön menar att det är utsläppen från Södra som gör att gifterna kan bildas.

– På själva utsläppsröret kan vi hitta cyanobakterier och vid sidan om svavelväte, cyanobakterier har man kopplat ihop med ALS och andra sjukdomar, säger Kjell Andersson som är pensionerad forskningsingenjör vid Lunds universitet och vice ordförande.

På rören kan vi hitta cyanobakterier och vid sidan om svavelväte

Och på den 1,5 kilometer långa utsläppstuben från Södra Cell har dykare från Swedish Coast and Sea Center, SCSC, fotograferat de rödaktiga cyanobakterierna. Sedan 60-talet har forskare diskuterat om det finns ett samband mellan cyanobakterier och sjukdomar som ALS, Alzheimer och Parkinson, men det finns inget klarlagt samband. Och 20 meter på bägge sidor runt utsläppsröret är botten enligt föreningen SCSC helt död på grund av svavelvätebakterier som bildats efter utsläppen.

Egna undersökningar
Men Stefan Sandberg, som är platschef på Mörrums bruk, säger att de dykare som företaget anlitat för att göra egna undersökningar inte hittat något som utgör en miljörisk.

– Företaget håller sig inom de utsläppsgränser länsstyrelsen har satt, säger Stefan Sandberg.

Företaget håller sig inom de utsläppsgränser länsstyrelsen har satt

Men nu vill Kjell Andersson och de andra i föreningen SCSC att utsläppen från Södra i Mörrum stoppas helt.

Men Stefan Sandberg menar att det inte vore lätt.

– Jag tror att det är väldigt svårt att få ner någon form av utsläpp från någon form av verksamhet till noll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista