Karta över Östersjön.
Sökinsatsen pågår vid Norra Midsjöbanken öster om Öland. Foto: Carto

Resultatlös sökinsats på Östersjön avslutad

1:18 min

Fram emot midnatt pågick en stor sjöräddningsinsats cirka 60 kilometer öster om Öland. Två handelsfartyg såg vid 17-tiden nödraketer, men någon person i nöd har inte hittats.

Strax före midnatt avslutades sökinsatsen utan att några nödställda påträffats.

Det var ungefär 60 kilometer öster om Ölands södra udde som handelsfartyg observerade nödraketer vid 17-tiden på tisdagskvällen.

– Eftersom det är en nödsignal har vi agerat och söker efter personer eller föremål som kan ha skjutit upp raketerna i syfte att tillkalla hjälp, sade Johan Beischer vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Totalt deltog sexton handelsfartyg, Sjöfartsverkets räddningshelikopter och Kustbevakningens flygplan i sökinsatsen. Även Sjöräddningssällskapet har bidragit med tre båtar, en av dem från Öland och två som kommit från Gotland.

– Ingen har anmält någon saknad och vi har inte sett någon heller när vi radarspanat tillbaka i tiden, men det behöver inte betyda någonting, säger Johan Beischer.

Sökinsatsen kan komma att återupptas om ny information skulle tyda på att någon är i sjönöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista