Delad bild: ett sjölejon balanserar en boll, tre kattungar på en säng.
Förslaget till ny djurskyddslagstiftning påverkar både sjölejon och katter. Foto: Itsuo Inouye/TT, Robin Haldert /TT.

Ska bli förbjudet att överge katter

0:29 min

Regeringen vill ha ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur. Det är en av punkterna i förslaget till en ny djurskyddslag.

Förslaget till en moderniserad djurskyddslag ska skickas till Lagrådet.

Vildkatters situation
Regeringen uppmärksammar speciellt vildkatternas situation i lagförslaget. Därför föreslås ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur. Kan man inte hitta djurets ägare, har länsstyrelserna skyldighet att ingripa.

– Jag tycker att det är bedrövligt när man lämnar katter vind för våg. Det är ett jättestort problem som finns, säger Bucht.

Acceptabel djurhållning
Uppfattningen om vad som är acceptabel djurhållning har flyttats fram avsevärt sedan den nuvarande lagen tillkom 1988, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP), klimat-, miljö- och vice statsminister, på DN Debatt.

– Den stora nyheten är egentligen att vi har en lagstiftning som har väldigt många år på nacken, den är 30 år gammal, den är lappad och lagad i flera omgångar. Nu tar vi ett helhetsgrepp, moderniserar lagen och vi tar ytterligare steg för att förbättra djurvälfärden, säger Sven-Erik Bucht till TT.

Tillräcklig kompetens
I förslaget trycker man också på att alla som har hand om djur ska ha tillräcklig kompetens.

– En annan väldigt tydlig grej är att vi planerar att ändra djurskyddsförordningar för att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus, en fråga som varit omdiskuterad under lång tid, säger Bucht.

Minkar på pälsfarmer
Jordbruksverket ska också få i uppdrag att se över hur minkar på pälsfarmerna mår. Samtidigt som djurskyddet ska förbättras ska lantbrukets konkurrensförmåga bibehållas, är lagens intention.

"Flera utredningar och rapporter har visat att hållningen av mink haft betydande problem avseende möjligheterna till naturligt beteende. Regeringen har därför beslutat att vid sidan om förslaget till den nya djurskyddslagen ge Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen. Vi kommer därmed att få en klar bild över hur djurskyddsläget för minkar ser ut, om djuren ges möjlighet att bete sig naturligt och om det finns anledning till förbättringsåtgärder", skriver Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP) på DN Debatt.

Det är Djurskyddsutredningens förslag som ligger bakom arbetet till den nya lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista