Bild på far & son
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Far & Son friades från åtal på Åland

1:26 min

Åtalet mot Simon Gärdenfors och Frej Larsson förkastades i tingsrätten på Åland. Det blev klart vid lunchtid, skriver tidningen Nya Åland.

Simon Gärdenfors och Frej Larsson åtalades för besittningsintrång efter att ha byggt en gayklubb på en tomt på Åland 2015 som ägs av ryska staten.

PR-arbete
När rättegången mot rapgruppen Far & Son inleddes på Åland på förmiddagen förnekade Simon Gärdenfors, som fanns i rätten, att han skulle ha begått något brott.

Han menar att allt är PR-arbete och att han agerat i egenskap som programledare för TV4-programmet Samhällsjudo. 

Och i sin dom gick tingsrätten på hans linje och förkastade åtalet mot dem.

Frej Larsson fanns inte på plats under rättegången, rapporterar tidningen Nya Åland.

Enligt Ålands Radio yrkade åklagaren på att Gärdenfors skulle betala 485 euro för demontering av gaybaren.

Huliganism
Ryske konsuln Michail Zubov, som representerar ryska staten, anser att tilltaget ska ses som huliganism.

Gärdenfors byggde en kopia av baren "The blue oyster" från filmen Polisskolan på ryska statens mark på Åland. Allting filmades och sändes på TV4.

– I Ryssland så fick man inte böga eller propagera för homosexualitet. Då blev vi extra sugna på att böga och propagera för homosexualitet på rysk mark, säger Simon Gärdenfors.

Delgivningsmän
Händelsen anmäldes och för ungefär ett år sedan väcktes åtal mot Frej Larsson och Simon Gärdenfors för besittningsintrång – ett brott som kan ge böter eller upp till tre månaders fängelse. Frej Larsson säger att han medvetet har undvikit att bli delgiven misstanke om brott.

– Jag skulle spela på Emmabodafestivalen och då hade de skickat två, jag vet inte om det var ryska eller finska, delgivningmän som stod bakom scenen när jag skulle gå på. Men sedan har jag lyckats fly olika delgivningsmän. Om inte Putin kommer på rättegången så kommer inte jag heller komma, säger Frej Larsson.

Kan inte dömas
Åklagare Henrik Lindeman bekräftar att Frej Larsson inte blivit delgiven misstanke, vilket innebär att han inte kan dömas. I övrigt ville han inte kommentera ärendet före dagens rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista