En av reäddningshelikoptrarna som står på marken på F17. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
Helikopter av modellen AW 139. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Segdragen förhandling kan fördröja insatstid

"Misslyckande för båda parter"
0:44 min

Den 1 februari kan inställelsetiden för Sjöfartsverkets helikoptrar tredubblas.

Tidigare har man haft ett kravet att vara färdig att lyfta 15 minuter efter ett larm, men nu kan den tiden förlängas till 45 minuter.

Segdragen förhandling
Anledningen är en segdragen förhandling om ett arbetstidsavtal mellan Sjöfartsverket och arbetstagarnas fackförening, som pågått sedan i våras och som ännu inte lett till någon lösning.

Om man inte kommer överens senast den sista januari kommer inställelsetiden vid beredskap för helikopterbesättningen vara 45 minuter mellan kl. 22.30 till 06.30. Tiden mellan 06.30 till 22.30 är oförändrad mot dagens insatsberedskap med 15 minuter.

Misslyckande
– Det här är ett misslyckande för båda parter, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.

Insatstid är den tid som behövs för att besättningen efter larm ska vara ombytt och klar för tjänstgöring och helikoptern utdragen ur hangaren och klar att lyfta. 

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar utgår från Ronneby, Säve, Visby, Norrtälje och Umeå.

Tidigare kritik
Före jul skrev Svensk Sjöfart, Seko Sjöfolk och Sjöbefälsföreningen till regeringen att situationen på Sjöfartsverket måste lösas innan några livshotande tillbud inträffar.

De är djupt ororade över ekonomin och den högst alarmerande situationen för räddningshelikoptrarna, skrev de och krävde att regeringen agerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".