Asarums IF: s damlag är nu i Elitettan. Foto: Torbjörn Sunesson.
Asarums IF/FK kvalade sig upp i elitettan förra hösten.

Asarum ber kommunen om hjälp

"Rör sig om flera hundratusen kronor."
2:49 min

Asarum ber kommunen om hjälp för att ha råd att spela elitfotboll. Och kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) kan tänka sig att skjuta till pengar.

När Asarum kvalade sig upp i landets näst högsta fotbollsserie i oktober förra året fick länet ett nytt elitlag.

Imorgon börjar försäsongsträningen men det är inte bara fysiken och tekniken som behöver förbättras. Även intäkterna måste upp på elitnivå. Det säger lagets sportchef Thomas Nilsson.

– Vi vet om att kostnaderna kommer att öka med mellan 1 och 1,2 miljoner kronor jämfört med förra säsongen. Vi har ett par större större sponsorer men de flesta är mindre företag som bidrar med ett par tusenlappar, säger han. 

Framförallt är det kostnaderna för resor som ökar. Motståndare som Umeå, Sundsvall och som Assi, från Kalix, har tiodubblat resekontot till 800 000 kronor.

Trots ett extra bidrag från Svensk elitfotboll måste Asarum nu be kommunen om hjälp för att ha råd att spela elitfotboll. Och kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) kan tänka sig att skjuta till pengar.

– De har bollen och ska återkomma till kommunen. Men att det rör sig om flera hundratusen kronor är vi medvetna om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".