En grupp soldater.
1 av 3
Miltärövning i Stockholm. (Arkivbild) Foto: Pontus Lundahl / TT
Soldater.
2 av 3
Värnpliktiga får påhälsning av dåvarande ÖB Sverker Göransson.(Arkivbild). Foto: Zarah Jonsson/TT.
Man i uniform
3 av 3
Anders Åkermark, chef för Försvarsmaktens rekryteringsenhet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få frivilliga gör militär grundutbildning

1:04 min

Försvarsmakten har fortsatt problem med att locka till sig frivilliga soldater.

För att fylla behovet av anställda soldater och officerare i Försvaret hade 3 500 personer behövt inleda grundläggande militär utbildning förra året. Men efter att tillräckligt många valts ut efter testerna, så hoppade en stor del av dem av och bara 2 230 inledde utbildningen.

Och av de  som ryckte in kommer kanske en fjärdedel att hoppa av.

– Resultatet är inte alls det önskvärda förstås. Sedan finns det anledningar till varför vi har hamnat här, säger Anders Åkermark som är chef för Försvarsmaktens rekryteringsenhet.

Hur allvarligt är det för Försvarsmakten?

– Det är förstås allvarligt, att vi inte lyckats fylla de utbildningsplatser som vi har behov av och i sin tur bemanna krigsförbanden i den utsträckning som vi behöver.

Nu återinförs plikten och därmed kommer sannolikt tillräckligt många soldater utbildas varje år. Men kristdemokraten Mikael Oscarsson är kritisk till hur frivilligheten fungerat och att för få utbildats.

– Det är väldigt oroväckande och ett stort misslyckande. Utan uppfyllda förband, kan vi inte öva och utan övade förband har vi ingen effekt. Så det här är ytterst allvarligt. Därför har Kristdemokraterna varit pådrivande för att vi ska få ett system likt Norge, där vi har anställd personal men också värnpliktiga, säger Mikael Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista