Två laxar i vattnet.
Hur mycket dioxin fanns i laxen? Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Hovrätten fäller män som sålde lax till Frankrike

1:17 min

Två män som sålt lax till Frankrike, som landats på Saltö i Karlskrona, döms för medhjälp till grov smuggling respektive grov smuggling.

Laxen landades på Saltö i Karlskrona och såldes sen vidare till Frankrike. I tingsrätten friades männen då det inte gick att bevisa att fisken innehållit för höga halter av giftet dioxin.

Östersjölax får inte säljas till stora delar av Europa eftersom de länderna inte har de skyddande kostråden som Sverige har.

Laxen inte analyserad
Men i hovrätten döms männen för medhjälp till grov smuggling respektive grov smuggling. Orsaken är att, även om laxen som såldes inte analyserades, så visar Livsmedelsverkets analyser att 80 procent av Östersjölaxen har för höga halter av dioxiner. 

Och eftersom männen under 2012 sålde drygt 60 ton lax till Frankrike så menar hovrätten att det är klarlagt att en så stor mängd fisk också innehåller gifter. 

Oroliga
Männen sa i rätten att, även om de ibland kände sig oroliga, inte visste att lax kan innehålla för höga halter dioxiner. Med tanke på hur välkänd den uppgiften är i fiskeribranschen, så menar hovrätten att männen visst kände till risken och att de därför hade uppsåt att smuggla ut fisken ur landet.

Slipper fängelse
Männen döms för grov smuggling respektive medhjälp till grov smuggling eftersom mängden fisk var så stor. Ett brott som egentligen betyder fängelsestraff. Men männen får villkorlig dom och böter eftersom rätten inte är orolig för att de ska fortsätta att smuggla fisk. 

Blekingefiskarnas centralförening, där männen var anställda, döms också att betala en företagsbot på 600 000 kronor. 

Åklagaren Ingvar Wennersten som yrkat på avsevärt tuffare straff är idag trots allt nöjd med hovrättens bedömning.

– Det här är inga tunga brottslingar och man har varit misstänkt för detta under flera år, så jag har ingen anledning att driva den biten vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista