Per Johansson, chef för landstingsservice i Blekinge.
Mycket har hänt under det senaste halvårets satsning mot ett mobilt landsting menar Per Johansson vid Blekinge landsting. Foto: Anders Lundqvist

Vården närmare patienterna med mobilt landsting

1:28 min

För cirka ett halvår sedan påbörjade Landstinget i Blekinge sin satsning för att bli Sveriges första helt mobila landsting. Vad har då hänt sedan satsningen påbörjades?

Landstinget i Blekinge fick 160 miljoner kronor för att bli Sveriges första helt mobila landsting. Planen var att under en femårsperiod genomgå en rad förändringar som skulle innebära att vården kom närmare patienterna.

– På det första halvåret har vi fått full mobilitet på våra anläggningar, vilket betyder att tillgången till journalinformation nu finns tillgängligt trådlöst. Vi har försett de nya mobila teamen med bärbara datorer så att de vid hembesök kan ha med sig journalinformation och skriva ut medicinlistor, säger Per Johansson som är chef för landstingsservice.

Mycket jobb
Ännu kvarstår dock en hel del arbete som kommer ta lång tid.

– Vi önskar att det gick mycket fortare, men det är mycket teknik som ska in, säger Per Johansson och tillägger.

– Det måste gå i takt så att vi gör det på ett bra och patientsäkert sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista