Bert Karlsson tittar in i kameran
1 av 2
Bert Karlssons bolag stäms på sex miljoner. Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio

Ägarna till Guö värdshus stämmer Bert Karlsson

Guö värdshus ägare stämmer Bert Karlssons företag Jokarjo på knappt 6 miljoner kronor. Men Bert Karlsson skyller på Migrationsverket.

Enligt stämningsansökan har det skett omfattande skadegörelse på Guö värdshus mellan hösten 2015 och våren 2017 då Jokarjo drev ett asylboende på anläggningen, som ligger utanför Åryd.

Guö värdshus äger hävdar bland annat att Jokarjo tillåtit rökning på rummen, trots att det fanns ett förbud, samt sett mellan fingrarna när de boende lagat mat i sina rum, vilket resulterat i brännskador på golven.

I torsdags lämnade en förening i Strömstad in en annan stämningsansökan på nästan 11 miljoner kronor och Jokarjo har tidigare stämts gällande en gård utanför Mariestad och ett församlingshus utanför Uppsala där företaget också drivit asylboenden.

Bert Karlsson hävdar dock att det är Migrationsverket som ska stå för kostnaderna för eventuella skador.

– När de är missnöjda med Migrationsverket går de på oss. Det här kommer att hända fler gånger. Men det är Migrationsverket som värderar skadorna och de har gjort besiktningar både före och efter de asylsökande flyttade in, säger Bert Karlsson.

Vad kommer att hända nu? 

– Ingenting. Det är Migrationsverket som de ska gå på. Och tror du att de kommer att vinna mot staten? 

Vi har utan framgång sökt både Anders Ahltin, som äger Guö värdshus, och hans ombud. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista