Vatten och himmel, ett gråmulet hav.
1 av 4
Platsen där forskare från SGU hämtade provet som innehöll höga halter av DDT. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Sarah Josefsson som är miljökemist på SGU
2 av 4
Sarah Josefsson. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio
Lite stenar i vattnet.
3 av 4
Sedimenten som undersökts låg som mest två centimeter djupt i botten. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Fredrik Andreasson med grått skägg och rakad skalle. Han har en blårutig skjorta på sig.
4 av 4
Fredrik Andreasson. Samordnare för vattendirektivet, miljögifter, på länsstyrelsen Blekinge Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Höga DDT-halter utanför Karön – ignorerats i flera år

"Det var ingenting vi reagerade på"
3:26 min

Trots att det för länge sedan upptäcktes utsläpp av miljögiftet DDT i vattnet utanför Ronneby är det ingen som jobbar med ärendet. Länsstyrelsen har tvingats prioritera annat.

På senare år har miljösituationen i Östersjön fått allt större uppmärksamhet och bland annat har det larmats om sjukdomar på laxen och fåglar i området.

– Det är inte bra om man har områden med höga nivåer. De här ämnena, förekommer de i höga halter så påverkar det djuren, säger Sarah Josefsson, miljökemist på Statens Geologiska Undersökningar, SGU.

Inget pågående arbete
Just nu finns det inget pågående ärende vad gäller DDT-halterna i sediment utanför Ronnebyån, trots att det är en av de högst uppmätta nivåerna någonsin i Sverige som SGU har sina databaser.

– Det var ingenting vi reagerade på och det var egentligen ingenting kommunen reagerade på och vi har heller inte fått någon propå från SGU att det här måste göras, säger Fredrik Andreasson på avdelningen för miljöövervakning på länsstyrelsen.

– I förhållande till allt annat vi jobbade med då så bedömde vi att det inte var något att ta tag i just då, säger han.

Insektsmedel
DDT användes fram till 1975 som ett bekämpningsmedel mot insekter på bland annat fruktodlingar, men förbjöds då det var skadligt för djur längre upp i näringskedjan, som till exempel laxen och fiskätande fåglar.

Det DDT som fortfarande ligger kvar i botten utanför Ronneby kan vara en stor miljöfara, det kan också vara ett mindre allvarligt problem. Men just nu är det ingen som vet.

Behöver undersökas
– Det är väldigt svårt att förstå något utifrån bara ett prov, så det är därför man skulle behöva ta fler för att kunna undersöka det närmare, säger Sarah Josefsson.

Länsstyrelsen meddelar att de ska se över möjligheten att göra kompletterande tester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".