Skylt till Äventyrsgruvan och polisen Christina Hallin
1 av 4
Christina Hallin är polisens presstalesperson och finns på plats vid Äventyrsgruvan där en kvinna omkom i en dykolycka i söndags. Foto: Maria Krums Vabins.
Bil, avspärrningsband och en person på en skogsbilväg vid Tuna Hästbergs gruva.
2 av 4
Det är avspärrat runt Tuna Hästbergs gruva där bärgning ska se idag. Foto: Maria Krums Vabins
Folk runt Tuna Hästbergs gruva
3 av 4
Det var i söndags som en kvinna, en rutinerad dykare från Finland, omkom i en dykolycka i Tuna Hästbergs Gruva, som ligger mellan Borlänge och Ludvika. Foto: Maria Krums Vabins
Tuna Hästbergs gruva.
4 av 4
Tuna Hästbergs gruva. Foto: Peter Dahlqvist.

Dykare från Karlskrona bärgade kropp ur gruva

Dykarens kropp bärgad ur Tuna Hästbergs gruva, hör polisen Christina Hallin
2:08 min

I går hämtade dykare från Sjöstridsskolan i Karlskrona den har dykare som i söndags omkom i en dykolycka i Tuna Hästbergs gruva i Dalarna.

Under fredagseftermiddagen lyckades dykare från Försvarsmakten gå ner och bärga kvinnans kropp ur gruvan som ligger mellan Borlänge och Ludvika.

– Det känns skönt att vi kunnat hjälpa till i en sådan här tragisk situation, säger Jerry Lindén från Sjöstridsskolan i Karlskrona som ledde insatsen.

Kvinnan, som var en erfaren dykare, deltog i dyktur för en vecka sen med en grupp personer när hon fick problem med sin utrustning.

De andra i gruppen försökte hjälpa henne men tvingades till slut lämna, och ingen av dem hade tillräcklig kompetens för att söka efter henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".