Veronica Nilsson och Rolf Ljunquist på Hammarbygården i Jämjö.
Veronica Nilsson och Rolf Ljunquist på Hammarbygården i Jämjö. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Alla äldreboenden snart digitala

"Den generation som kommer hit nu är vana vid att använda nätet"
2:25 min

Snart är alla äldreboenden i Karlskrona digitala. Idag finns det trådlöst internet på 15 av 19 boenden och under våren ska resten anslutas till fibernätet.

– Den generation som kommer hit nu är vana vid att använda nätet, säger Veronica Nilsson som arbetar på Hammarbygården.

Rolf Ljungqvist är en av de flitigaste internetanvändarna. När vi är på besök på Hammarbygården har han precis fått ett Facebookmeddelande från sin yngsta son som är på semester på Kanarieöarna.

Den generation som kommer hit nu är vana vid att använda nätet.

Ett fönster ut
Och eftersom Rolf har svårt för att prata men lätt för att uttrycka sig i skrift har nätet blivit hans fönster mot omvärlden.

– Han håller kontakten med nära och kära och så uppdaterar han Hammarbygårdens  Facebookgrupp. Vi har bett honom starta en blogg också, säger Veronica

Inte bara de äldre
Även personalen på Hammarbygården har blivit mer digital.

– Om vi bakar så letar vi recept på en läsplatta och vi kan använda den för att lyssna på musik med de som bor här. Och de som har nedsatt hörsel kan göra sig förstådda genom att leta upp bilder på nätet, säger Veronica

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".