Magisk städning som förändrar livet

4:27 min

En magisk metod som lovar dig mindre städning i framtiden. Kan det finnas? Japanska städfilosofin Kon Mari har spritts över världen och Caroline Leo är en av dem som rensat ut sitt hem.

Caroline Leo bor i Sölvesborg men jobbar i Kristianstad. På ett nytt jobb. Även beslutet att byta jobb färgades av KonMari-filosofi.

– Jag trivdes på mitt gamla jobb men när jag fick erbjudandet tänkte jag över det i konmari-anda. Vilket jobb skulle ge mig mest glädje, berättar Caroline Leo.

Behåll bara saker och kläder som ger dig glädje,

Caroline stötte först på Kon Mari för två år sedan och har sedan dess förändrat sitt hem enligt denna metod, som går ut på att rensa ut alla saker som inte ger en glädje.

- Kon Mari förespråkar ju att bara behålla saker och kläder som "sparks joy" eller på svenska "glittrar", förklarar Caroline. 

Merparten av hennes garderob åkte ut vid sorteringen av kläder.

– Jag har aldrig haft så lite kläder som nu, men aldrig haft så mycket att ha på mig, säger Caroline.

Kon Mari är en städ- och organisationsmetod med ursprung i Japan, där entreprenören Mari Kondo verkar. Hennes böcker om att rensa ut sina hem från ett överflöd som bara skräpar ner har sålts över hela världen.

Några av Marie Kondos tips:

  • Gör en målbild för hur du vill att ditt hem ska se ut.
  • Rensa inte ett rum i taget utan rensa hela kategorier i hela hemmet.
  • Börja med kategorin kläder för det är enklast.
  • Lägg alla kläder i hela huset på ETT ställe och bedöm varje plagg för sig – glittrar" plagget verkligen? Ger det dig glädje? Om inte så rensa ut.
  • Fortsätt på samma sätt med kategorierna böcker, papper, diverse och spara föremål med affektionsvärde till sist, när du fått en vana vid att sortera och rensa ut.
  • Se till att alla saker/kläder du behåller har en utsedd plats i hemmet.