Nio av tio hushåll ska enligt ett riksdagsbeslut ha tillgång till ett snabb internetuppkoppling nästa år.
Nio av tio hushåll ska enligt ett riksdagsbeslut ha tillgång till ett snabb internetuppkoppling nästa år. Foto: Mark Earthy/TT

Långa handläggningstider försenar fibernätet

"Sex månader sedan bygget skulle ha varit igång."
2:51 min

Utbyggnaden av fibernätet på flera mindre orter i Karlskrona kommun dras med kraftiga förseningar. Långa handläggningstider hos Trafikverket är en av förklaringarna.

Magnus Altefur bor i Allatorp vid en av infarterna till Karlskrona. Precis som många andra villaägare i området tackade han ja till erbjudandet om att ansluta sin fastighet till kommunägda Affärsverkens fibernät.

Vi hade planer på att bygga ut huset som vi har fått skjuta på framtiden.

Men anslutningen har dröjt och nu är han irriterad.

– Vi hade planer på att bygga ut huset som vi har fått skjuta på framtiden. Samtidigt sitter vi på ett ofördelaktigt abonnemang via det mobila nätet. Nu är det sex månader sedan bygget skulle ha varit igång, säger han.

Flera tusen
Och Magnus Altefur är inte ensam. Förra året skulle Affärsverken ha anslutit 5 000 hushåll på mindre orter i Karlskrona kommun till fibernätet. Men det blev bara 3 000. 

Det som tidigare tog tre till sex veckor tar idag sex och åtta månader.

Anna Wallin, som är marknadschef på Affärsverken, har fått ta emot många upprörda samtal. Enligt henne är långa handläggningstider en av förklaringarna till förseningarna.

– Antalet ansökningar om tillstånd hos Trafikverket har ökat. Det som tidigare tog tre till sex veckor tar idag sex och åtta månader, säger hon.

Lovar bättring
Tillstånden behövs för att få gräva ner fiber i vägar utanför tätbebyggt område. Och på Trafikverket där Ylwa Arebratt är enhetschef lovar man bättring.

– Vi har som mål att halvera handläggningstiderna och det jobbar vi stenhårt för att nå. Under förra året ökade vi antalet handläggare från 17 till 53, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".