Roger Toljamos Facebookmeddelande
1 av 2
Meddelandet som Roger Toljamo skickade via Facebook. Foto: Skärmdump
Johnny Thörnquist.
2 av 2
Yrkessoldaten Johnny Thörnquist. Foto: Privat
Valet 2018

Centerpartist förlöjligar Försvarsmakten "Leker krig i skogen"

"Det är väldigt lågt och dåligt" – Johnny Thörnquist.
3:38 min

Roger Toljamo (C) i Sölvesborg förlöjligar Försvarsmakten och har retat upp flera försvarsanställda. Det är i ett Facebookmeddelande han uttrycker sina åsikter.

Yrkessoldaten Johnny Thörnquist hamnade i en diskussion på Facebook med Centerpartisten Roger Toljamo. Han sitter i kommunfullmäktige i Sölvesborg och kandiderar också till riksdagen i höstens val.

Det är väldigt lågt.

Skickade privatmeddelande
Diskussionen började i en Facebooktråd som handlade om en polis som valt att sluta på grund av att han tyckte att arbetsförhållandena var för dåliga. Efter en stund fick yrkessoldaten Johnny Törnquist ett privatmeddelande där det bland annat stod:

"Och vad är verkligheten? Vet du hur mycket idioter som ni som som leker krig i skogen och snor allt bränsle från staten kostar?"

Och vad är verkligheten? Vet du hur mycket idioter som ni som som leker krig i skogen och snor allt bränsle från staten kostar? 


"Får inte utrycka sig så"
Johnny Thörnquist menar att det visar på en oförståelse att uttrycka sig så om vad Försvarsmakten gör.

– Man får ha invändningar mot vår verksamhet men då får det vara sakligt. Man får inte uttrycka sig som Roger har gjort i detta fall. Det är väldigt lågt och dåligt. Nu vet jag att den här personen inte är hela Centerpartiet men likväl enligt mig en stark representant, säger Johnny Thörnquist som är yrkessoldat på F21 i Luleå.

Det är ett ordval som bara kan beklagas

Partiet tar avstånd
Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström har tagit del av Roger Toljamos meddelande och skriver:

"Det här uttalandet får stå för honom och är ingenting som partiet ställer sig bakom. Centerpartiet har den senaste tiden lagt fram en lång rad förslag för att stärka det svenska försvaret"

"Sämsta ur människor"
Magnus Larsson är ordförande för Centerpartiet i Blekinge

– Det är ett ordval som bara kan beklagas. Sociala medier har en förmåga att ibland plocka fram det sämsta ur människor när det gäller sättet att uttrycka sig, ett sätt vi inte skulle göra när vi möts öga mot öga, säger Magnus Larsson.

Inget svar från Toljamo
Vi har sökt Roger Toljamo (C) från Sölvesborg för en kommentar i en vecka via telefon, mail och Facebook men han har inte återkommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".