En porträttbild på en glad Per Ola Mattsson, kommunalråd i Karlshamn.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Valet 2018

Mattsson (S) väger flera ton i sin klimatpåverkan

Mattssons klimattips: Skippa Thailand
2:09 min

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) är Karlshamns tyngsta politiker. Men hur många ton koldioxid bidrar han till att släppa ut genom sitt sätt att leva?

Per-Ola Mattsson är den första i en rad politiker vars miljötänk vi testar här i P4 Blekinge. Han har fått fylla i sina svar på Miljöinstitutets test klimatkontot.se.

Och just Mattssons utsläpp är 5,9 ton koldioxid per år jämfört med snitt-svensken som släpper ut åtta ton per person och år. Ändå är han inte nöjd. 

– Jag tycker i och för sig att jag lever på ett vettigt sätt, men jag borde kunde ligga mycket lägre. Kanske 0,7, - 1,5 ton, säger han.

Per-Ola Matsson försöker exempelvis tänka på att gå eller ta cykeln istället för bilen när han kan och resa med nattåg istället för flyg. 

– Ansvaret ligger på oss, det är ingen annan som kan göra något åt det, säger han.

Testet

köttfärs

Testet Klimatkontot har tagits fram av Svenska Miljöinstitutet. För att testa sig får man svara på frågor om allt från bostad till resor, kost och konsumtion.

Relaterat

Mer om Valet 2018 i Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".