linda hallberg
Hur är det egentligen att sminka till en modevisning? Vilken är den största skillnaden mot att göra en sminkning till vardags? Det är frågor som skönhetsbloggaren Linda Hallberg kan besvara. Foto: Linda Hallberg.

Sölvesborgaren är makeupartist på Sveriges största modeevent

4:01 min

Hur är det egentligen att sminka till en modevisning? Fashion Week Stockholm är igång och på plats för att sminka modellerna är Linda Hallberg från Sölvesborg.

Hon driver Skandinaviens största skönhetsblogg och har sitt eget sminkmärke. Men under Fashion Week Stockholm kommer Linda Hallberg även att hoppa in och sminkar modellerna som ska gå Naim Josefis visning. 

– Jag ska vara på plats klockan sju på morgonen och sedan går jag och mitt team igenom allting med alla inblandade och efter det börjar vi sminka.

 Som makeupartist måste du vara väldigt snabb för det är väldigt många modeller på kort tid som ska sminkas.

Designern bestämmer

Linda Hallberg säger att alla som arbetar med visningen samarbetar men att designern är den som har både första och sista ordet. 

– Jag får en brief på hur håret, sminket och kläderna ska vara. Sedan i slutändan så bestämmer man tillsammans som ett team för att allt ska se så bra ut som möjligt och passa hela looken.

Kan användas som inspiration

Den största skillnaden mellan sminkningarna som syns på visningarna på modeveckan jämfört med sminkningar till vardags är, enligt Linda, att sminket ofta är mer extremt på visningarna.

 Men det betyder inte att det inte finns guldkorn som går att plocka upp från visningen och sedan använda till vardags.

– Man kan ta inspiration från visningarna. Man kan ta en färgglad eyeliner eller ett läppstift från catwalken men man kanske inte tar hela looken.

– Sen vill vissa göra även det, för vissa looker är faktiskt ganska bärbara i verkliga livet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista