Gymnasievalet, plugga, studier, skola
Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio P4 Blekinge

Tuffare att komma in på gymnasiet i år

"Kommer vara näst intill omöjligt att byta program"
5:39 min

Niondeklassarna som kommer söka till gymnasiet i Ronneby och Karlskrona är fler i år jämfört med tidigare. Det innebär att kommer vara näst intill omöjligt att byta program när studierna väl har dragit igång.

Fler ungdomar kommer konkurrera om platserna till de olika gymnasieprogrammen. Det innebär dels att det kommer vara svårare att komma in på sitt förstahandsval, att grundskolebetygen blir viktigare än tidigare och att det kommer vara näst intill omöjligt att byta program när studierna väl har dragit igång.

– Det var betydligt enklare att byta program för två-tre år sedan. Nu kommer det finnas väldigt få lediga platser. Gör de ett felval och det inte finns plats på något annat program måste de söka om till årskurs ett höstterminen 2019, berättar Bertil Reiz, studie- och yrkesvägledare på af Chapmangymnasiet i Karlskrona.

Viktigt med tid
Bertil Reiz menar därför att det är väldigt viktigt att eleverna får tid, samtal och ett bra underlag för att kunna göra rätt val direkt. Men på Jändelskolan i Karlskrona har det inte funnits någon studie- och yrkesvägledare på heltid de senaste månaderna.

Jag tycker ändå att jag har fått den information jag behöver.

Skjuts fram
Det har gjort att de individuella elevsamtalen har skjutits fram. Så nu hoppar flera olika studie- och yrkesvägledare från andra skolor in och hjälper till för att alla elever ska hinna ha ett samtal innan valet, som ska göras senast den 15 februari.

Jag tror att jag hade behövt ha fler samtal.

– Jag tycker ändå att jag har fått den information jag behöver. SYV:en har varit frånvarande, men åndå gått igenom de viktiga punkterna. Men sen förstår jag att det har varit svårare för dem som inte riktigt har varit helt säkra på vad de ska välja, säger Johanna Sjöström.

– Vi har haft ett individuellt möte som kanske har gått på 20 minuter. Men det är inte så att vi kan prata med SYV:en så mycket eftersom hon sällan är här. Jag tror att jag hade behövt ha fler samtal, berättar Elsa Granevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".