Pengar i en plånbok
Årets fattigaste dag är snart över då morgondagen innebär en efterlängtad lön för många. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Årets fattigaste dag snart över – så hamnar lönen på ditt konto

3:39 min

Morgondagen innebär en efterlängtad lön för många. Lotta Påhlsson, rådgivare på Swedbank i Karlskrona, vet hur det går till när riksdalerna hamnar på ditt konto.

Efter en lång helgledighet med många utgifter är du inte ensam om att ha har en plånbok som är fylld med mal snarare än sedlar.

Faktum är att denna dagen kan vara årets absolut fattigaste dag, enligt forskare.  

 – Många har fått sin lön innan jul och sedan ska pengarna räcka till mycket. Det är inte för inte som man pratar om mal i plånboken idag, säger Lotta Påhlsson, rådgivare på Swedbank i Karlskrona.

Inget ont utan slut

För många innebär morgondagen en efterlängtad lön. Men hur går det till när pengarna äntligen hamnar på kontot? Lotta Påhlsson vet.

Det börjar med att arbetsgivaren skickar en datafil med alla anställda till banken. Den här datafilen innehåller information om hur mycket lön de anställda ska ha samt uppgifter på vilken bank och vilket konto som pengarna ska till.

– Och så behandlas den här filen på banken så att pengarna går till de olika konton och banker som de anställda har.

Filen måste in i god tid

Lotta berättar att det till stor del är teknik som ser till att lönen hamnar på bankkontot men det ingår även en del handarbete.

– Det gäller att uppgifterna kommer på rätt ställe. Att datum är rätt och att filen kommer i god tid så att den hinner behandlas.

Får inte banken in datafilen i god tid så kan de anställda tvingas vänta i några extra dagar innan lönen hamnar på kontot.

– Det kan hända ibland och då blir man som anställd på en arbetsplats inte speciellt glad.

 Hur ofta blir det fel?

– Tack och lov väldigt sällan. Jag vill påstå att de flesta gångerna fungerar det alldeles utmärkt. Men det är viktigt att arbetsgivaren skickar in filen i god tid så att det inte fallerar på tiden, vi är beroende av att vi får lönen när vi ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista