Sjöfartsverkets räddningshelikopter lyfter mot skyn
Sjöfartsverkets räddningshelikopter lyfter mot skyn. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Underhåll gör Ronneby tidvis utan räddningshelikopter

1:37 min

Flera planerade underhåll på luftfarkosterna, baser som täcker upp för andra baser och helikopterbyte i Göteborg gör att räddningshelikoptern är helt åter på plats på Kallinge först fredag eftermiddag.

Under onsdagen berättade P4 Blekinge om att Ronneby åter igen står utan Sjöfartsverkets räddningshelikopter, eftersom den tillfälligt flyttats till Visby. 

Sjöfartsverkets prognos var att helikoptern skulle vara tillbaka vid kl 19 på torsdagkvällen, men den prognosen höll inte.

Och förklaringen från Sjöfartsverket innefattar många turer. Kallinge-helikoptern är alltså tillfälligt placerad på den bas Sjöfartsverket har i Visby.

– Man kommer under torsdagkvällen flytta över den till Ronneby och öppna upp den basen, så kommer den vara i beredskap till i morgon fredag, säger Tobias Fälth, kommunikatör på Sjöfartsverket, till P4 Blekinge.

Under fredagen ska den helikoptern sedan flyga till Sjöfartsverkets "mainbase" i Göteborg för ett planerat underhåll.

– Där kommer besättningen byta till en annan helikopter och flyga tillbaka till Ronneby för att åter igen vara i beredskap där, säger han.

Så när har Ronneby sin helikopter tillbaka?

– Under kvällen, men sedan kommer den vara borta under morgondagen och komma tillbaka igen imorgon eftermiddag/kväll.

När helikoptrar åker hit och dit och det just nu inte är någon i Ronneby - är det något som påverkar invånarna i området då?

– Vi har ju en målsättning att vi ska kunna undsätta nödställda inom 60 minuter i 90 procent av fallen. Det är klart att om man går ner på tre baser istället för som normalt fyra eller fem baser så påverkas ju så klart den måluppfyllnaden, säger Tobias Fälth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista