Glad flygstationschef Mona Glans framför Ronneby flygplats.
Flygstationschef Mona Glans ser positivt på biobränslets framtid. Foto: Rebecka Gyllin / Sveriges Radio.

Mer miljövänliga flygresor från Ronneby under 2018

"Någon gång under 2018 kommer vi kunna göra det - Mona Glans
1:30 min

Både SAS och BRA är intresserade av att tanka biobränsle och Swedavia som äger flygplatsen tänker snart förse några orter med det mer miljövänliga bränslet.

När man väntar på väskan på flygplatsen kan man se en reklam för att man kan swisha pengar till flygreenfund.se.

Då ser man till att det tankas lite biobränsle i svenska flygplan samtidigt som pengar går till att stötta utveckling av tillverkning av biobränsle till flygplan i Norden.

Skulle kunna betala mer för biljetten

Vill betala mer
Biobränsle kostar fyra gånger mer än vanligt bränsle. Efter att ha pratat med ett 20-tal resenärer på Ronneby flygplats så visar det sig klart att det finns en vilja att betala mer om det kan göra att flygbolagen tankar biobränsle i tanken istället för fossilt bränsle.

– Det skulle jag kunna göra. Speciellt när jag reser i arbetet. Det är inte lika kostnadskänsligt när man tar det via bolaget och jag tycker det är jätteviktigt att företag föregår med gott exempel när det gäller miljöfrågor, säger Sofia Persson.

Biobränsle från USA
Idag slåss hela världen om biobränsle tillverkad av gammal använd frityrolja på ett enda ställe i USA som skeppas runt jordklotet.

Det gör att det inte är jättemånga droppar som Sverige kan lägga beslag på i nuläget, även om till exempel flygbolaget BRA tankar fem procent biobränsle idag. Att flyga på biobränsle minskar koldioxidutsläppen med 35-40 procent på en flygning jämfört med vanligt fossilt bränsle.

Någon gång under 2018 kommer vi kunna göra det

Till eller från Ronneby
Mona Glans som är flygstationschef på Ronneby flygplats hoppas och tror att Blekingeborna kan flyga mer miljövänligt i år.

– Någon gång under 2018 kommer vi att kunna göra det. Sedan om det blir till eller från Ronneby är det vi inte vet nu. Var ska vi använda de liter vi får under 2018, säger Mona Glans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".