Kommunalråd Sara Rudolfsson (S).
1 av 2
Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson (S). Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
En karta över kommunerna i Blekinge län färgad i olika nyanser.
2 av 2
Kommunerna i Blekinge, en karta som rapporten vill ändra på. Foto: Sveriges Radio.

Kommunalrådet tveksam till sammanslagning

1:37 min

Idag presenteras en rapport som föreslår en sammanslagning av flera kommuner i södra Sverige, däribland Olofström och Karlshamn. Men kommunalrådet i Olofström ser inte något behov.

Det är tankesmedjan Intelligence Watch som förespråkar färre, men större kommuner. Just i Blekinge vill man minska antalet kommuner till fyra, genom att slå ihop Olofström och Karlshamn samtidigt som Bromölla skulle bli blekingskt och slås ihop med Sölvesborg.

Fördelarna är framförallt ekonomiska, samtidigt som det skulle underlätta personalförsörjningen, säger tankesmedjan.

Fel väg att gå
Sara Rudolfsson (S) kommunalråd i Olofström, håller med om att det skulle innebära minskade kostnader, men att de negativa konsekvenserna skulle bli större.

Det är viktigt att politiken är nära folket, säger Sara Rudolfsson, att slå samman kommuner är att sträva efter motsatsen. Och bland invånarna i kommunen ser hon inget stöd för en sammanslagning, något hon menar hade varit nödvändigt.

Att flytta makten från invånarna är en utveckling vi inte vill se

Istället förespråkar Sara Rudolfsson ett ökat samarbete mellan de två kommunerna.

Samarbetar redan
I nuläget har Olofströms och Karlshamns kommun redan en gemensam telefonväxel och lönesystem, samtidigt som Olofström köper in vissa tjänster från Karlshamn. Karlshamns största arbetsgivare, Volvo, ligger dessutom i Olofström.

Just nu pågår en utredning om Sveriges kommuners framtid som bland annat kan komma att föreslå sammanslagningar. Utredningen presenteras av regeringen i oktober 2019.

Först att berätta om rapporten idag var SVT Nyheter Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista