Tjyvdumpningen ökar: Jag städar upp fem ton i veckan efter Karlskroniterna

4:53 min

Mängden farligt avfall som dumpas vid de 47 obemannade återvinningscentralerna i Karlskrona har ökat kraftigt det senaste halvåret.

– Det handlar om allt från tv-apparater och tvättmaskiner till spillolja och bilbatterier, som dyker upp där det bara ska finnas tidningar, plast och glas, berättar Anja Svensson, som är den chaufför som rensar alla obemannade återvinningsstationerna i Karlskrona kommun.

Har du koll på din närmaste återvinningscentral i Karlskrona? Se hela listan.

Affärsverken forslar bort farligt avfall och felslängda sopor sex dagar i veckan, men problemet med felslängda sopor har blivit så pass omfattande att de nu har tvingats sätta in ytterligare en tur på söndagar.

Jag kan känna att det är ett konstigt agerande att man orkar lasta upp sina sopor på ett släp och sedan kör till en återvinningsstation – när det i stort sett är öppet dygnet runt på återvinningscentralen.

– Det som dumpas är oftast sånt som är gratis att lämna på de bemannade centralerna. Så jag kan känna att det är ett konstigt agerande att man orkar lasta upp sina sopor på ett släp och sedan kör till en återvinningsstation – när det i stort sett är öppet dygnet runt på återvinningscentralen, säger drift- och logistikchef på Affärsverken, Robert Malmgren. 

Har du svårt att veta hur vissa saker ska återvinnas? Se Affärsverkens sorteringsguide.

Den senaste tiden har även stora mängder spillolja börjat dyka upp vid återvinningsstationerna runt om i kommunen.

– Jag tror inte att det är privatpersoner som har så här stora mängder. Privatpersoner får lämna spillolja på Mältans återvinningsstation men företag är hänvisade ner till Kallinge – för vi har inte tillstånd att ta emot från företag. Jag är fullt medveten om att det kan vara lite krångligt, men det är så oerhört fel att bara sätta det på återvinningsstationerna – för miljön, berättar han.

Så återvinner du rätt

 1. Detta lämnar du på återvinningsstationen:
  Tidningar, returpapper samt förpackningar av glas, plast, metall eller papper.
 2. Det här ska du köra till återvinningscentralen:
  Grovavfall och återvinningsbart grovavfall – avfall från ditt hushåll som inte får plats eller är olämpligt att slänga i kärlet för hushållssopor exempelvis möbler, däck, leksaker, gips. För hushållen är det kostnadsfritt att lämna grovavfall utom det som inte är återvinningsbart (deponi) samt däck med fälg.

  En del avfall som exempelvis trädgårdsavfall, byggavfall och vitvaror, tryckimpregnerat trä och bilbatterier lämnas enbart på Mältans återvinningscentral.

  Deponi – det avfall som inte kan tas till vara exempelvis blomkrukor av keramik, glasögon, keramik, rakblad, tallrikar av porslin, gem av metall, fönsterglas, säkringar och drickglas.

  Farligt avfall som kemikalier, gammal målarfärg, lågenergilampor, lim, lösningsmedel, vitvaror, impregnerat trä, och asbest.

  Källa: Affärsverken
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista