En gråhårig gammal man.
Leif GW Persson tror att Lelle Hildebrands försvinnande kan få en upplösning. Foto: Anders Wiklund/TT

GW om Lelle Hildebrand: Borde gå att lösa

Polisen om fallet: "Guess what - om alla säger att det är Kalle, då är det Kalle"
5:43 min

Fallet Lelle Hildebrand har pågått sedan 1999. Nu säger kriminologen och utredningsexperten Leif GW Persson att det borde gå att komma till ett avslut.

Det är i tv-programmet "Veckans Brott" som sändes i SVT under tisdagskvällen som Leif GW Persson uttalar sig om fallet. Han har tidigare tittat på fallet och sagt att det borde gå att lösa.

– Det fanns bland annat en höggradigt intressant misstänkt i fallet som ett par år senare döms för ett annat fall och den tror jag stenhårt på, säger Leif GW Persson.

Jag tror att han blev skjuten där man hittade slipsen.

Turnéledare för Hammerfall
Lelle Hildebrand var turnéledare för hårdrocksbandet Hammerfall och försvann efter en spelning i januari 1999. Enligt Leif GW Persson ska polisen senare ha hittat en slips i närheten av Ivösjön, där man senare också hittade Lelle Hildebrands väska fastfrusen.

– Jag tror att han blev skjuten där man hittade slipsen. Jag tror det är där det händer och sen hittade man väskan en bit därifrån.

Detta är vad jag tror, det är mitt sätt att få det att gå ihop utan att krångla till det förskräckligt.

Massor kontanter
Väskan innehöll drygt 70 000 kronor i kontanter och en dator. Något som gör att Leif GW Persson gissar att det är Lelle själv som gjort sig av med den.

– Han vill ju värja sig, det är svårt att ta till nödvärn om man har en stor väska, säger han.

– Detta är vad jag tror, det är mitt sätt att få det att gå ihop utan att krångla till det förskräckligt.

Tror på belöning
Under tisdagen gick även Lelle Hildebrands fem syskon ut och utfäste en belöning på 350 000 kronor för den som kan ge tips som leder till att man hittar Lelle Hildebrands kropp.

– Det kan ju funka. Det kan finnas människor i gärningsmannens närhet som han öppnat sig för, säger Leif GW Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".