Familjen på besök hos prins Henrik
Foto: Tidsvilde Stine

Danmarks prins Henrik är död

Efter en tids sjukdom – prinsen blev 83 år
2:19 min

Danmarks prins Henrik är död. Prinsen gick bort strax före midnatt, 83 år gammal.

Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset. Han lades in på Rigshospitalet den 28 januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten.

Det har bland annat kommit fram att prinsen har en tumör i vänstra lungan och i höstas meddelade kungahuset att prins Henrik lider av demens. Redan i december 2015 sade drottningen i sitt nyårstal att prinsen skulle dra ned på sina offentliga framträdanden, skriver danska Ekstrabladet.

Det danska kungaparet har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn. Kronprins Frederik avbröt sin vistelse i Sydkorea efter uppgifter om att pappans hälsotillstånd allvarligt förvärrats.

Prinsens lillasyster Catherine de Monpezat som bor i Frankrike besökte sin bror i helgen, rapporterar Danmarks Radio (DR).

Det finns inga uppgifter om när prinsen ska begravas. Inte heller dödsorsaken framgår av hovets uttalande.

Prinsen flyttades nyligen från sjukhuset till Fredensborg slott, där han ville tillbringa sin sista tid.

– Här kan prinsen vara tillsammans med sin familj, i en miljö som betyder något för honom, sade det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då till Billed-Bladet, skriver Ritzau.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".