Afghanistans nationella musikinstitut och dess grundare Ahmad Sarmast prisas tillsammans med rockgruppen Metallica.
1 av 3
Afghanistans nationella musikinstitut och dess grundare Ahmad Sarmast prisas tillsammans med rockgruppen Metallica. Foto: Lennart Berggren/Amy Harris
Undervisning på Afghanistan National Institutet of Music.
2 av 3
Undervisning på Afghanistan National Institutet of Music. Foto: Musadeq Sadeq.
Metallica.
3 av 3
Metallica spelar i Philadelphia 2017. Foto: Elizabeth Robertson.

Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut får Polarpriset 2018

"Very cool!"Hör Lars Ulrichs tacktal här
4:12 min

Polarpriset går i år till metalgruppen Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut i Kabul.

– Det är en ära att få ett sådant här pris, efter bara 38 år in i karriären när vi precis börjat. Det är väldigt coolt, säger Lars Ulrich om att Metallica tilldelas Polarpriset. 

"Fysisk och ursinnig"
I nomineringen skriver Polarprisets jury att

Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. 

De andra pristagarna
Årets andra pristagare, Afghanistans nationella musikinstitut i Kabul och dess ledare Dr Ahmad Sarmast. 

– Jag ville skapa en musikutbildning för alla barn, oavsett kön, etnicitet, sociala förhållanden eller religion, berättade Dr Ahmad Sarmast för Sverige Radio för ett år sedan.

Det går inte att skapa fred och stabilitet utan att investera i utbildning, kultur, konst och musik

Flera turnéer
Tre år efter att institutet grundades turnerade eleverna i USA, och har sedan dess anordnat turnéer både i regionen och i Europa.

Samtidigt har institutet lyckats etablera ett ganska aktivt konsertliv i Afghanistan, berättade grundaren Dr Sarmast för Sveriges Radio.

– Det går inte att skapa fred och stabilitet utan att investera i utbildning, kultur, konst och musik, sa Ahmad Sarmast.

Enligt Polarprisjuryn ska priset ses som ett erkännande för hur organisationen använt musikens kraft till att förändra unga människors liv.

Afghanistans nationella musikinstitut i Kabul

Startades 2010 med stöd av Världsbanken, och undervisar ungdomar i både klassisk västerländsk och traditionell afghansk musik.

Hälften av platserna på Afghanistans nationella musikinstitut är vikta för flickor och för dem från fattiga familjer och ett flertal före detta gatubarn går nu på institutet.

Metallica

James Hetfield
James Hetfied från Metallica .

Metallica grundades 1981 av Lars Ulrich och James Hetfield och två år senare släppte bandet sitt debutalbum "Kill 'em all".

1986 släppte bandet albumet "Master of Puppets" där titelspåret kom att bli en av bandets mest kända låtar.


1991 släppte bandet "The black album" - en försäljningsframgång som innebar att bandet lyckades locka nya lyssnare med låtar som "Nothing else matters".

I början av 2000-talet var Metallica ett av flera band som tydligt tog strid mot piratkopiering när man stämde fildelningssajten Napster för att olovligen ha spridit bandets musik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".