En buss på sidan på en landsväg med räddningspersonal ikring den.
Foto: Nisse Schmidt/TT

Trött chaufför trolig orsak till bussolyckan

Statens Haverikommission om Svegolyckan
4:16 min

Statens haverikommission är nu klar med sin utredning om den svåra bussolyckan utanför Sveg då tre skolbarn omkom och många skadades.

Utredningen visar att föraren från Bergkvarabuss, med säte i Kalmar och Blekinge, med största sannolikhet var påverkad av trötthet under körningen.

Sannolik förklaring
De kan dock inte vara säkra på att föraren faktiskt somnat men att kraftigt nedsatt vaksamhet troligtvis varit en sannolik förklaring till avkörningen.

– Vi har gjort en trötthetsanalys med uppgifter kring hur föraren sovit och arbetat under veckan och konstaterar att föraren hade en betydande trötthet under tillfället, säger utredningsledare Alexander Hurtig.

Tog raster
Han tillägger att busschauffören hade skött sina vilotider i form av raster enligt gällande regler. Chauffören hade inte heller kört längre än regelverket tillåter.

Utredningen visar också att det inte fanns några brister i vägbanan som kan ha bidragit till att bussen körde av vägen. I utredningen skrivs det också att det var den rattmanövern som gjordes i försök att få fordonet upp på vägen igen, gjorde att bussen välte.

Vissa larm dröjde
När det gäller de räddningsinsatser som gjordes på platsen anser haverikommissionen att det fungerade väl, men att vissa larm till sjukvården dröjde en aning för länge. 

Åklagare Mikael Bäckström, som leder polisutredningen gällande bussolyckan utanför Sveg, säger till P4 Jämtland att Statens haverikommissions slutrapport inte är någon överaskning och att den i mångt och mycket innehåller samma uppifter som finns i polisens förundersökning. 

Misstänkt för vårdslöshet i trafik
Bäckström säger att det däremot kvarstår några kompletterande åtgärder och att han först inom några veckor kommer ta ställning till om det kommer väckas åtal mot busschauffören eller ej.

Busschauffören är i nuläget misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppskada.

Bussolyckan skedde för snart ett år sedan, den 2 april 2017.

P4 Kalmar har varit i kontakt med Bergkvarabuss, som ännu inte hunnit sätta sig in i haverikommissionens rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".