Ulrika Bodin Kvinnojouren Karlskrona
Ulrika Bodin, verksamhetschef på Kvinnojouren Karlskrona Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio

Kvinnojouren: Männen tar thailändskornas pass

"De blir utnyttjade, isolerade och utsatta för olika former av våld"
3:21 min

Kvinnojouren Karlskrona ser ett mönster i de berättelser de får höra från de thailändska kvinnor som söker hjälp hos dem.

Ulrika Bodin berättar om ett mönster hon sett ett flertal gånger i de berättelser hon och personalen på Kvinnojouren får höra från thailändska kvinnor som sökt kontakt med dem. 

– Ofta träffar kvinnan mannen medan han är på semester i Thailand. När de sen kommer till Sverige förändras mannen och kvinnorna blir utnyttjade, isolerade och utsatt för olika former av våld. Vid flera tillfällen har det också i efterhand framkommit att mannen hämtat flera kvinnor från Thailand tidigare. 

Tagit deras pass
Ett problem är att kvinnorna inte vet sina rättigheter menar Ulrika Bodin. 

– Kvinnorna är en utsatt grupp med tanke på att de är ensamma här utan kontaktnät och de vet heller inte vilka rättigheter man har som kvinna i Sverige. Vi har också hört historier om hur mannen tagit kvinnans pass. 

Vad har de här kvinnorna för förutsättningar för fortsatt liv i Sverige?

– Det beror på om man har visum eller inte, men i den akuta situationen har socialtjänsten ett ansvar att ta hand om dessa kvinnor som blivit utsatta för någon form av våld, berättar Ulrika Bodin på Kvinnojouren Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".