Kimo Baltic Sea
Martint centrum i Simrishamn ska satsa på forskning.

Miljonbidrag för forskning om Hanöbukten

0:17 min

Sju miljoner kronor under fem år. Så mycket får Marint centrum i Simrishamn för att forska om miljön i Hanöbukten och södra Östersjön.

Region Skånes regionala utvecklingsnämnd sa i dag, måndag, ja till en satsning på att starta en forsknings- och utvecklingsmiljö för Hanöbukten och södra Östersjön på Marint centrum i Simrishamn. 

Beslutet omfattar de första fem åren, och stödet är sju miljoner kronor totalt. Stöd ges också från Simrishamns kommun och Lunds universitet.

Exempel på forskningsområden kan vara Hanöbuktens ekosystem, övergödning och marina innovationer, precis som marin livsmedelsproduktion, biologisk mångfald och havet som drivkraft för landsbygdsutveckling.

Simrishamns kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) är nöjd med Region Skånes stöd:

– Detta är en unik möjlighet för miljön i Hanöbukten och för kustsamhällena som omgärdar den. Att vi tillsammans med akademin ska kunna sätta fokus på vår lokala havsmiljö känns lovande, säger han i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".