Håkan Klemetsson ambulansöverläkare framför lättvårdsambulans
1 av 2
Håkan Klemetsson ambulansöverläkare framför en lättvårdsambulans. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Det inre av en lättvårdsambulans
2 av 2
Det inre av en lättvårdsambulans som landstinget Blekinge lånat av Kalmar. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Platsbrist på sjukhuset i Karlshamn sinkar ambulanserna

3:22 min

När det är platsbrist på sjukhuset i Karlshamn tvingas ambulanserna köra  patienter till Karlskrona samtidigt som det kan komma larm som då får vänta.

I snitt sker två såna patienttransporter till Karlskrona per dygn.

Då kan patienter utan akuta sjukdomar tvingas vänta längre än nödvändigt. Det här leder till stress, menar ambulansöverläkare Håkan Klementsson.

– Om jag utför en ren transport med vetskapen om att jag behövs bättre någon annastans, eller det är brist, så tror jag det sliter, säger han.

Om jag utför en ren transport med vetskapen om att jag behövs bättre någon annastans, så tror jag det sliter.

Men det är inte bara stressande för de som utför transporterna, det kan också leda till längre väntetider för patienter med akuta men inte livshotande symptom som buksmärtor eller andningsbesvär, det som kallas prio två och prio tre.

– Det kan vara lika frustrerande att sitta hemma timme efter timme och vänta med anhöriga på att man ska få komma iväg, man har kanske ont, säger Håkan Klementsson.

Ett sådant här fordon kan lösa rena överflyttningstransporter, både inom och utom länet

Sedan en akutavdelning med sex platser öppnade i Karlshamn för 1,5 år sedan, kan patienter från västra Blekinge läggas in också på natten i Karlshamn, och det har gjort att det totala antalet transporter minskat.

Det kan vara lika frustrerande att sitta hemma timme efter timme och vänta

Men för i så stor utsträckning som möjligt få bort de rena transportresorna från akutambulanserna, så har landstinget Blekinge köpt två lättvårdsambulanser enbart för transporter som levereras under våren.

– Ett sådant här fordon kan lösa rena överflyttningstransporter, både inom och utom länet, säger Håkan Klementsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".