Ronneby kommun
Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Skolbygget för 700 elever i Ronneby stoppas

1:25 min

Beslutet i Ronneby kommun att bygga om Orbit Ones tidigare lokaler till en ny skola för omkring 700 elever från årskurs 4 till 9 har stoppats.

Vid ett extra styrelsesammanträde hos AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, på tisdagen beslutades att avbryta pågående upphandling avseende ombyggnation av kvarteret Svarven 1, skriver styrelseordförande Anders Bromée i ett pressmeddelande.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) menar att förseningen innebär att man kan prioritera upp arbetet med fler platser inom förskolan som återigen har blivit akut det senaste året.

– För projektet innebär det en fördröjningen på ett år innan vi kan ha våra skolor klara, säger han.

Styrelsen anger att upphandlingen ger en betydligt högre investeringsnivå än vad som ryms inom ABRI:s beslutade investeringsplan på 125 miljoner kronor. Dessutom föreligger det bristande konkurrens med för få anbudsgivare.

– Vi var tvungna att agera snabbt, då det med för få anbudsgivare föreligger bristande konkurrens som påverkar prisbilden negativt. Därför tog styrelsen beslutet att avbryta den pågående upphandlingen. Nu krävs nya politiska beslut för att arbetet i projektet Framtidens skolor kan fortsätta så snart som möjligt, säger Anders Bromée.

Skolan planerades i kvarteret Svarven 1, företaget Orbit Ones tidigare lokaler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".