Rören till Nord stream 2.
Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio.

Så lönsam var Nord Stream-affären

Lagringen av rören till Nord Stream 2 blev en mycket bra affär för Karlshamns hamn. 2017 gjorde det kommunägda bolaget en vinst på drygt 28 miljoner kronor, nästan fem gånger så mycket som året innan.

I somras levererades de första rören till gasledningen Nord Stream 2, som ska gå mellan Ryssland och Tyskland, till Karlshamns hamn.

Affären är den största i hamnens historia och det märks i årsredovisningen. 

2017 gjorde det kommunägda bolaget en vinst på drygt 28 miljoner kronor, nästan fem gånger så mycket som året innan.

– Det är ett mycket bra resultat. Affären med Nord Stream står för ungefär halva vår tillväxt. Men alla delar av verksamheten växer utom lagringen av olja, säger Mats Olsson, som är vd för Karlshamns hamn.

Hanteringen av rören kommer att fortsätta under hela 2018 och även en bit in på 2019. Mats Olsson räknar därför med fler bra resultat.

– Vi ser fram emot liknande vinster de närmaste åren, säger han.

Under 2017 har Karlshamns hamn ökat antalet anställda med 50 personer till 119.

Det kommunägda bolaget har också gjort stora investeringar. Bland annat har kajerna förstärkts och kapaciteten i containerhanteringen ökats. 

Enligt Mats Olsson kommer de totala intäkterna från affären med Nord Stream att landa på 100-130 miljoner kronor.

Hur mycket som till slut hamnar hos ägaren Karlshamns kommun framgår inte av årsredovisningen. Men att hamnen betalt 10 miljoner kronor i så kallat koncernbidrag ger en liten fingervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".