Blekingesjukhuset Karlshamn
1 av 2
De nya rutinerna kan spara kommunen miljoner. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Torild Skaar framför ingången till servicehuset Vidablick i Ronneby. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Torill Skaar Magnusson har lett förändringsarbetet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Fler sängplatser för äldre kan spara Karlshamn miljoner

4:08 min

I flera år har Karlshamns kommun betalat miljoner till landstinget i avgifter för att färdigbehandlade patienter blivit kvar på sjukhuset. Nu verkar man ha fått bukt med problemet.

Problemen med kostnader för outskrivna patienter har gäckat Karlshamns kommun i många år. 

När en patient är färdigbehandlad på sjukhuset, men fortfarande är i behov av vård på till exempel ett korttidsboende så får kommunen ansvar för patienten. Om man inte hittar ett boende så börjar sjukhusräkningen att ticka. 

– Vi hade ont om korttidsplatser, men 2016 öppnade vi 14 korttidsplatser så då började det att vända, säger Torill Skaar Magnusson. 

Förra året såg siffrorna fortfarande dystra ut. Under hela 2017 spenderade man 2.6 miljoner kronor på avgifter för patienter som inte kunde skrivas ut, men enligt Torill Skaar Magnusson är siffrorna lite missvisande. 

– Första kvartalet 2017 kostade 1.5 miljoner, så vår prognos för året var 4 miljoner. I det arbetet vi har gjort så har vi minskat den prognosen rejält, och hittills i år har det kostat 7000 kr. 

Samtidigt som man sänkt kostnaderna har man även fått brottas med en skärpt lagstiftning. Tidigare hade kommunerna fem arbetsdagar på sig att hitta en sängplats, men sedan årsskiftet måste man ordna fram en på tre kalenderdagar. 

Att den nya lagstiftningen skulle leda till att kostnaderna skenar framöver är dock inte Torill Skaar Magnusson oroar sig över. 

– Jag känner mig lugn inför det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".