En porträttbild på en glad Linnea Nordström.
1 av 2
Linnea Nordström åker till Mexico med jämna mellanrum för att få behandling. Foto: Privat.
En porträttbild på kristoffer Nordström, pappa till Linnea.
2 av 2
Kristoffer Nordström berättar att hans dotter är piggare idag än när hon fick sin diagnos. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Linnea ett av allt fler barn som behandlas utomlands

5:12 min

Intresset för att åka utomlands för att få vård för cancersjuka barn har ökat under de senaste åren. Det säger Barncancerfonden i sin årsrapport.

I rapporten lyfter organisationen fram ett flertal exempel på beprövade behandlingar som ges i andra länder men som antingen inte finns i Sverige eller som ges väldigt sällan, och under de senaste fem åren har mellan 10 och 15 familjer valt kliniker utomlands.

Sexåriga Linnea från Karlskrona har under de senaste månaderna behandlats på en klinik i Mexico, och enligt hennes pappa Kristoffer Nordström var det många timmars funderingar och läsning som ledde fram till beslutet.

– Efter mycket faktainsamlande tog vi beslutet. Vi var beredda att göra allt, så länge det fanns någon etablerad forskning som visade att det fungerade, berättar han. 

Men att söka sig till vård utomlands är inte helt okomplicerat enligt Anders Castor, som är barnonkolog på Skånes Universitetssjukhus.

Framförallt menar han att det är svårt att bedöma kvalitén på vissa kliniker.

– Vi som jobbar inom vården kan förstå att man gör det. 

Är det ett underkännande av den svenska barncancervården? 

– Nej det tycker jag inte. Vi ligger i forskningsfronten, men det finns sjukdomar som vi inte vet hur man botar. 

Varför gör utländska sjukhus det då? 

– Vi vet väldigt lite om det de erbjuder. Vissa publicerar inte sina resultat och då är det svårt att avgöra om det är seriöst eller ej. Vi är öppna för att diskutera detta med föräldrarna, men med vårdgivarna är det svårt att föra en dialog.  

Utländska behandlingar kostar massor. Ska det bero på hur mycket pengar man har? 

– Vi kan inte rekommendera att man åker till dessa ställen och därför kan vi inte ha någon åsikt om kostnaden. Om vi däremot själva råder dem att åka till någon viss klinik så betalar ju svensk sjukvård det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista