polisemblem
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Tolv gripna – misstänkta för grova bedrägerier

3:49 min

I en förundersökning gällande grova bedrägerier har ett flertal misstänkta personer frihetsberövats under tisdagen på olika platser i södra Sverige.

Huvudmisstänkt i förundersökningen är den 29-årige man från Karlskrona som är häktad i sin utevaro, och sitter frihetsberövade i Marocko i avvaktan på utlämnande till Sverige.

Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott samt penningtvättbrott.

– Tolv personer har frihetsberövats under ett planerat tillslag och delgivits olika brottsmisstankar. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott samt penningtvättbrott, förklarar förundersökningsledare kammaråklagare Kjell Janneson. 

Sammanlagt tolv män i åldrarna 25-60 år greps under tisdagsmorgonen i ett samordnat tillslag. De misstänkta är fortsatt anhållna efter förhör. De misstänkta har frihetsberövats på följande orter:

  • Malmö
  • Osby
  • Karlshamn
  • Karlskrona
  • Ronneby
  • Göteborg
  • Jönköping

Misstankarna gäller att personerna är involverade i de grova bedrägerierna eller tagit del av utbytet av brotten. 

– Penningtvätt är ju ett brott där man kanske inte har deltagit i själva grundbrottet, men däremot så har man hanterat pengar, säger Petra Stenkula, polismästare på utredningsenheten vid Region Syd. 

Den huvudmisstänkte 29-åringen är häktad misstänkt för 96 grova bedrägerier. Målsägandena har blivit lurade på belopp på cirka 85 miljoner kronor genom investeringsbedrägerier.

Polisen känner till över 100 målsägande i utredningen som är från olika delar av landet, framför allt från södra Sverige. Petra Stenkula utesluter inte att det kommer ske fler gripanden. 

– Nu ska vi förhöra de här individerna, men det är aldrig uteslutet att det kan bli fler personer som framkommer i olika förhör. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".