Mobiltelefoner ger tryggare hemtjänst

3:13 min

Hemtjänsten i Svängsta har blivit ännu mer mobila, med hjälp av mobiltelefoner. Nu samlas allt från brukarnas nycklar, dokumentation och arbetsschema, direkt i personalens mobiltelefoner.

Sedan strax innan jul är papper och pärmar hemma hos brukarna ett minne blott. Nu hittar hemtjänsten all information de behöver i sina jobbtelefoner.

– Personalen är bättre påläst i dag än vad de var innan vi började med det här strax innan jul. De kan gå in och förbereda sig innan de kommer till brukaren och veta lite hur brukaren vill ha saker och ting utförda, utifrån genomförandeplanen, säger enhetschefen Martina Tärnerstig.

Det är stora fördelar för brukarnas integritet att ha allt samlat i mobilen.

– Det sparar mycket tid och underlättar för oss. Dessutom är det bara vi i hemtjänsten som kan se dokumentationen. Förr fanns den informationen i en pärm i brukarens hem, där vem som helst kunde komma in och läsa det. Det är stora fördelar för brukarnas integritet att ha allt samlat i mobilen, berättar Anna Wahlman vid hemtjänsten i Svängsta.

Kan ingen hacka mobilen?

– Nej, det är ju väldigt säkert. Vi loggar in med personliga ID och lösenord – och loggas ut lika fort som vi kom in ungefär. Så skulle mobilen hamna i orätta händer kommer ingen hinna komma åt den informationen. Vad vi har upplevt känner våra brukare att det här är väldigt tryggt, säger Anna Wahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista