Graffiti – en nyhet på konstrundan

1:59 min

I helgen är det premiär för graffiti som konstform på konstrundan i Blekinge. Konstnären Kim Demåne smyckar Handelshamnen i Karlskrona med färgsprakande fasadmålningar.

Till sin hjälp har han tagit ett belgiskt konstnärskollektiv.

– Vi åker jorden runt och målar. Och det passar oss bra att vara här i Karlskrona och skildra världsarvet som vi ser det. Karlskrona är en otroligt vacker stad, säger Alexis  Corrand från brysselbaserade konstnärskollektivet Farmprod.
 
Kim Demåne har sina rötter i Ronneby. Han och belgarna har fått pengar av Karlskrona kommun till att göra två stora fasadmålningar.

– Vi ska satsa mer på synlig konst och då är graffiti en mycket intressant del om den görs professionellt och bra, säger Karlskrona kommuns kulturchef Max Dager.

Det ena motivet målas på utsidan av skatehallen och visar djurlivet i Östersjön. Det andra målas på byggnaden bredvid påfarten till Aspöfärjan och visar en karriärtrappa i en gummibåt.

– De senaste åren har många människor åkt i den här gummibåten över medelhavet för att rädda sig själva. De har kommit till ett land som inte bara har ett välfärdssystem utan också den här karriärtrappan och det där ekorrhjulet, säger Kim Demåne och pekar på ett blått hamsterhjul i bildens nederkant.

I helgen öppnar konstnärer som bor, har anknytning och verkar i Blekinge sina ateljéer för utställning och försäljning. Det här blir den 24:e konstrundan i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista