De stora taxibolagen går samman

1:42 min

Konkurrensen på taximarknaden i östra Blekinge är nästan borta. För den som vill åka med något av de tre största bolagen lönar det sig inte längre att pruta.

Sedan tidigt i våras har de tre största taxibolagen i Karlskrona och Ronneby både samma ägare och en gemensam beställningscentral.

Chaufförer som tidigare tävlade om samma kunder är nu kollegor och för den som vill åka med Karlskrona taxi, Sverigetaxi eller Taxi kurir lönar det sig inte längre att pruta.

– Om du ringer till Karlskrona taxi så får du i första hand en bil som det står Karlskrona taxi på. Men finns det ingen sådan tillgänglig kan du få en bil som tillhör Sverigetaxi eller Taxi kurir, säger Anders Bromée som är vd på Sverigetaxi.

Så bolagen har samma priser?

– Priset blir desamma. Det spelar inte någon roll vilken bil som kommer.

Men enligt Anders Bromée är det inte de billigare, och ibland olagliga, samordningstjänsterna på nätet som fått bolagen att samarbeta.

Istället pekar han på den nya lag som förbjuder chaufförerna att prata i mobiltelefon när de kör. 

– En av anledningarna är att vi ska kunna ha växeln bemannad dygnet runt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista